Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε διαθέσιμους τύπους ανάπτυξης ιστοσελίδων, με βάση τις απορίες που έχουμε συλλέξει από τους πελάτες, καθώς & τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι ιστοσελίδες για την ανάπτυξή τους.
Τα συστήματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα Custom CMS και τα Open Source CMS.
Τι εννοούμε όταν λέμε «Custom CMS»;
Με τον όρο custom αναφερόμαστε στις ιστοσελίδες εκείνες που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από το μηδέν και με βάση τις ανάγκες που έχει ο κάθε πελάτης. Ο κώδικας της σελίδας γράφεται από την αρχή από τον developer. Μπορεί να φτιαχτούν είτε σε κάποιο ανοικτό είτε σε κάποιο κλειστό τύπο CMS. Έχουν την δυνατότητα να ενσωματώσουν όσες επεκτάσεις χρειαστείτε μελλοντικά, αλλά κάτα κύριο λόγο αυτό γίνεται σωστά, μόνο από τον υπεύθυνο κατασκευής του site, επειδή πρέπει να υπάρχει μια συνοχή στον κώδικα που έχει γράψει ο ίδιος. Με λίγα λόγια για κάθε έργο πρέπει να «παντρεύεστε» τον developer που το έχει αναπτύξει.
Πρόκειται για ιστοσελίδες που δημιουργούνται πάνω στις ανάγκες σας και πάντα με βάση τις εικαστικές σας επιθυμίες όσο περίεργες κι αν είναι…
Τι εννοούμε όταν λέμε «Open Source CMS»;
Με τον όρο Open Source CMS αναφερόμαστε στα συστήματα ανοικτού τύπου με τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας και πλέον και το design της επιλογής σας. Διακρίνονται για την ευελιξία τους και τη δυνατότητα να ενσωματώσουν όσες επεκτάσεις χρειαστείτε μελλοντικά. Σας δίνουν ακόμα τη δυνατότητα να προσθέτετε γρήγορα και εύκολα όσες εφαρμογές θεωρείτε απαραίτητες για το site σας. Δημιουργούν λοιπόν, ένα ιδανικό και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και με τον καλύτερο τρόπο και το πώς σας βλέπει η Google.
Το βασικότερο; Δε χρειάζεται να αγοράσετε κάποια άδεια για να τα χρησιμοποιείτε και οι αναβαθμίσεις που γίνονται σε μηνιαία βάση τα καθιστούν απόλυτα ασφαλή.
Ποια συστήματα περιλαμβάνονται στα ανοιχτά λογισμικά CMS;
Συστήματα όπως το Drupal, το WordPress, το Magento, κ.α ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αλλά διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία. Το wordpress είναι αυτό που επιλέγεται από τους περισσότερους και θεωρείται πιο αξιόπιστο. Και τα υπόλοιπα όμως είναι εξίσου αξιόλογα.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, το WordPress είναι το διασημότερο CMS (Content Management System) για websites αυτή τη στιγμή. Το 51% των sites παγκοσμίως που χρησιμοποιούν CMS είναι κατασκευασμένα με WordPress -δηλαδή ένα στα δύο!
Πηγή: trends.builtwith.com
Πόσο θα μου κοστίσει; Custom ανάπτυξη ή Open Source ?
Open Source
Εάν επιλέξετε να αναπτύξετε την ιστοσελίδα σας μ’ ένα ανοιχτό CMS σίγουρα το κόστος είναι χαμηλότερο από το να επιλέξετε ένα custom CMS. Αλλά και η διαδικασία θα είναι φανερά λιγότερο χρονοβόρα από ότι στο custom Cms.
Κάποια πρόσθετα έξοδα που θα δαπανήσετε είναι για τα πνευματικά δικαιώματα της ιστοσελίδας αλλά και για τις αλλαγές και επεκτάσεις που μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί να κάνετε στη σελίδα σας.
Custom
Το custom θα σας κοστίσει περισσότερο και ορίζεται αποκλειστικά από τον υπεύθυνο κατασκευής του site. Στα Custom CMS δεν υπάρχει κάποια βασική τιμή για κάθε επέκταση που θα χρειαστεί ο πελάτης, οπότε δε θα μπορείτε να γνωρίζετε από πριν τι θα πληρώσετε. Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να «δεθείτε» με την εταιρεία που σας το κατασκευάζει, αφού ο κώδικας που χρησιμοποιείται, είναι μοναδικός για κάθε εταιρεία ή τουλάχιστον έτσι συνηθίζεται.
Πολύ σημαντική η κατάταξη στη Google!
Για να μπορούμε να είμαστε σε μια καλή θέση στη μηχανή αναζήτησης της Google, θα πρέπει να φροντίζουμε γι’ αυτό ήδη από το στάδιο της κατασκευής της. Η Google ενημερώνεται διαρκώς και αλλάζει συχνά αυτά που απαιτεί από τις ιστοσελίδες για να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις της. Σίγουρα ένα Custom CMS δεν είναι κατάλληλο για να το πετύχουμε 100%, αφού δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τη Google εάν δεν ακολουθεί τις αλλαγές της. Οπότε είναι υποχρεωμένη η επιχείριση να ξοδεύει διαρκώς σε νέες προσθήκες ή διορθώσεις που πρέπει να γίνονται στον custom κώδικα.
Προσοχή λοιπόν στην παγίδα των Custom sites. Είναι λογικό ότι πολλοί πελάτες δε γνωρίζουν τη διαφορά και επιλέγουν αυτό τον τρόπο για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας τους. Επηρεασμένοι από τους πωλητές που τους προσεγγίζουν δε σκέφτονται ότι εγκλωβίζονται και το να θέλουν μελλοντικά να πάρουν την ιστοσελίδα τους είναι αδύνατο αφού τα δικαιώματα ανήκουν στον κατασκευαστή της.
Ακόμα όμως και αν θέλουν να προσθέσουν κάτι στην ιστοσελίδα τους όπως ένα E-shop θα δυσκολευτούν πολύ και θα χρειαστεί να δαπανήσουν πολλά χρήματα για να το πραγματοποιήσουν.
Είναι τα Custom websites στην πραγματικότητα «custom» από την αρχή;
Πολλοί ισχυρίζονται πως όχι αλλά ότι είναι στην ουσία αντίγραφα των ανοικτών συστημάτων με παραλλαγές στον κώδικα. Μπορούν λοιπόν πολλοί developers να δημιουργήσουν ένα custom cms και στη συνέχεια να το “πειράζουν” και να πουλάνε αυτό που έφτιαξε ξανά ως custom ή κομμάτια που πουλήθηκαν σε προηγούμενους πελάτες. Κανείς βεβαίως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν αυτό ισχύει πραγματικά αφού οι κώδικες των ιστοσελίδων είναι αποκλειστικά στα χέρια των κατασκευαστών τους.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε για τις μελλοντικές σας επιλογές. Τώρα είναι στο χέρι σας να επιλέξετε τους συνεργάτες που θεωρείτε ικανούς και αξιόπιστους για την ηλεκτρονική ανάπτυξη της επιχείρισής σας.
Το support τμήμα της Abouthotelier.com είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία σας.