Οι περισσότεροι ξενοδόχοι επιθυμούν να δουν τα Family-Οwned ξενοδοχεία τους να αναλαμβάνονται από ένα μέλος της οικογένειας. Πολλοί υποτιμούν όμως τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας προσπάθειας, η οποία επηρεάζει τόσο την επαγγελματική όσο και την οικογενειακή ζωή. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο τρόπος διαχείρισης ενός οικογενειακού ξενοδοχείου δεν απέχει πολύ από τον τρόπο διαχείρισης του ίδιου του νοικοκυριού. Παρότι μπορούμε να δούμε τη λογική αυτού του σκεπτικού, δυστυχώς ή ευτυχώς business means business – και για αυτό πρέπει να υπάρξουν όρια ανάμεσα στους 2 τρόπους διαχείρισης.
Η βάση είναι η δημιουργία και η ακολουθία ενός πλάνου.
Ο σωστός σχεδιασμός ενός πλάνου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για κάθε επιχειρηματία και έχει καταστεί κεντρικό στρατηγικό στοιχείο για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές επιχειρήσεων. Και στις καλές, αλλά και στις κακές στιγμές, δε γίνεται να αρνηθούμε ότι ο κλάδος της φιλοξενίας κρατάει του εμπλεκόμενους του σε συνεχή εγρήγορση. Αν η φιλοξενία τρέχει στο αίμα σου, ο ενθουσιασμός αφθονεί. Αλλά ο ενθουσιασμός συνεπάγεται με πολλά περισσότερα από το να συγκεντρώνεται κανείς στον παλμό του νοικοκυριού. Οι καταστάσεις απαιτούν τα ξενοδοχεία να κρατούν το δάχτυλό τους στον παλμό των αναγκών των επισκεπτών. Τα μάτια λοιπόν, πρέπει να μένουν κολλημένα στον στόχο της επιχείρησης. Πώς μπορεί να διευκολυνθεί όμως η οικογενειακή διαχείριση, και να ευνοηθεί η μετάβαση στην επόμενη γενιά;
Το πιο σημαντικό ζήτημα για να περάσετε τον χρόνο, την προσπάθεια και τον διάλογο σας, προφανώς είναι στο να καθορίσετε ποιο μέλος της νεότερης γενιάς πιστεύετε είναι ικανό να αναλάβει την επιχείρηση. Συγκεντρωθείτε στην κατανόηση των προσδοκιών, της εμπειρίας και των ικανοτήτων της διάδοχης γενιάς. Εκεί βρίσκεται το κλειδί για την επιλογή του καλύτερου δυνατού σεναρίου για την ομαλή συνέχεια του καταλύματος σας. Ύστερα, πρέπει να δείτε εάν το άτομο που έχετε στο μυαλό σας επιθυμεί με τον ανάλογο ζήλο, να συνεχίσει τη «κληρονομιά».
Μια πρόκληση για την εισερχόμενη γενιά είναι το να κατανοήσει και να αποδεχθεί από νωρίς τη διαδικασία και τον προσανατολισμό της επιχείρησης. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε μακρές ώρες εργασίας. Ειδικά σε περιόδους αυξημένης έντασης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η καριέρα και η ιδιοκτησία ενός καταλύματος δεν εμφανίζονται πάντα ως μια ελκυστική επιλογή για τους νέους ηλικίας 20 και 30 ετών. Οι νεοφερμένοι πρέπει να εξοικειωθούν με την οικογενειακή επιχείρηση, τον πολιτισμό και τις προκλήσεις της. Πρέπει επίσης να μάθουν για τη βιομηχανία και να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν την πιο τεκμηριωμένη απόφαση. Πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις στέλνουν τους μελλοντικούς τους ιδιοκτήτες σε ειδικά μαθήματα και σεμινάρια, για να βοηθήσουν στη διαδικασία της απόφασης.
Ένα από τα πιο υποτιμημένα στοιχεία στον σχεδιασμό διαδοχής είναι ο χρόνος που απαιτείται. Δεν αρκεί απλά να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο και να συντάξετε μια σύμβαση για να μεταβιβάσετε με επιτυχία την επιχείρησή σας. Πρέπει να εφοδιαστείτε με υπομονή και επιμονή για να γίνει η μεταβίβαση σωστά και να εξελιχθεί το όραμα σας για την ιδιοκτησία σας. Εδώ θα παραθέσω και τη γνωστή γαλλική παροιμία: “Rome ne s’est pas faite en un jour” (Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα).
Όσο πιο νωρίς ξεκινάτε, τόσο το καλύτερο. Ως γενικός κανόνας στα επιτυχημένα οικογενειακά ξενοδοχεία, μία περίοδος 10 ετών φαίνεται κατάλληλη για τον προγραμματισμό μιας διαδοχής. Μη σας φαίνεται υπερβολικό. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι δυνατόν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν στο κατάλυμα με πλήρη απασχόληση, αλλά θα πρέπει να το κάνουν παράλληλα με κάποια άλλη δουλειά ή τις σπουδές τους.
Ναι, καλά διαβάσατε – μία άλλη δουλειά. Είναι σημαντικό για τον νέο να ανοίξει τους ορίζοντες του, ώστε να δώσει στην επιχείρηση τη νέα πνοή που χρειάζεται. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός επιτρέπει στη νέα γενιά να αναπτυχθεί στον νέο ρόλο και να αποκτήσει κάποια εμπειρία εκτός του οικογενειακού ξενοδοχείου. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της υπευθυνότητας, στην ανάπτυξη του δικού του στυλ διαχείρισης και στην εφαρμογή νέων ιδεών. Επιπλέον, διαμορφώνει την ανεξαρτησία, καθώς η μεγαλύτερη γενιά δεν μπορεί να καθοδηγεί και να επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις σε καθημερινή βάση.
Υποθέτοντας ότι η νέα γενιά ενδιαφέρεται για την ιδιοκτησία και λειτουργία του οικογενειακού ξενοδοχείου, η συνεργασία με έναν σύμβουλο management μπορεί να βοηθήσει να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Οι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν στη στρατηγική τοποθέτηση και να βρουν το φως στο τούνελ. Είναι σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στους συνεργάτες σας, και να ξέρετε ότι θα βοηθήσουν τον νέο διάδοχο όπως πρέπει. Πρέπει να έχετε την πόρτα ανοιχτή – να μην προσπαθείτε να μανατζάρετε εσείς το κάθε του βήμα. Αφήστε τον διάδοχο να πάρει αποφάσεις, να κάνει λάθη, να μάθει από αυτά και να ξέρει τι πρέπει να αποφεύγει. Έτσι, έχοντας τον πήχη ψηλά, θα μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές στις επόμενες κινήσεις του.
Η επιλογή των σωστών συνεργατών είναι το παν. Πρέπει να υπάρχει σωστή επικοινωνία και υψηλή ποιότητα παροχών. Για παράδειγμα, η ομάδα της AboutHotelier φημίζεται για την εξυπηρέτηση πελατών της. Επιπροσθέτως, κάνοντας συνεχή update στα προϊόντα της, χωρίς έξτρα χρέωση στο πελατολόγιο της, είναι πασιφανές ότι επενδύει και βελτιστοποιεί το μέλλον των καταλυμάτων που έχει στον χαρτοφύλακα της.
Διαβάστε περισσότερα για τη φιλοσοφία μας εδώ.
Με λίγα λόγια, χρειάζεται χρόνος και σωστό πλάνο προκειμένου να γίνει μια μεταβίβαση σωστά. Ως μεγαλύτερη γενιά πρέπει να μάθετε να επιβλέπετε, χωρίς να ελέγχετε. Με το ζόρι, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να έχετε έναν νέο ιδιοκτήτη, που δε θέλει πραγματικά να βρίσκεται εκεί. Στο μεταξύ, προγραμματίστε το μέλλον σας έξω από το κατάλυμα νωρίς και μάθετε να ενεργείτε περισσότερο ως σύμβουλος και λιγότερο σαν ιδιοκτήτης.