Τέχνη στα Ξενοδοχεία: Πως να πετύχετε! | AboutHotelier Blog
Πως η Τέχνη στα Ξενοδοχεία Δημιουργεί μία Νέα Γενιά Φιλοξενίας

Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε μαζί τον ρόλο που έχει η τέχνη στα ξενοδοχεία. Ποιος ο ευεργετικός αντίκτυπος της στους πελάτες, στους εργαζόμενους και στην ταυτότητα του καταλύματος;

 

Πως έχει αλλάξει η τέχνη στα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια;

 

Οι λάτρεις του είδους, μπορούν να δουν τη διαφορά. Μία εικοσαετία πριν, μεγάλα και μικρά καταλύματα επέλεγαν συνήθως τις ίδιες, μαζικά παρασκευασμένες εικόνες για τα δωμάτια τους. Το αποτέλεσμα ήταν να λείπει το στοιχείο της διαφοροποίησης. Οι ταξιδιώτες του 2000 έβλεπαν παντού την ίδια εικόνα, ακόμα και αν ταξίδευαν σε διαφορετικές πόλεις (πηγή)

 

Η τέχνη, είναι κάτι παραπάνω από ένας τρόπος να γεμίζεις τον χώρο. Είναι ένα φορέας συναισθημάτων που προσφέρει ένα επίπεδο διαφοροποίησης που ταυτίζεται με την εμπειρία πελατών. Σήμερα, ο ξενοδοχειακός κλάδος παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες και χρησιμοποιεί την τέχνη ως έναν τρόπο απόκτησης ταυτότητας. Ορισμένα πολυτελή ξενοδοχεία, προσφέρουν ακόμη και ολόκληρους χώρους αφιερωμένους σε καθιερωμένους καλλιτέχνες. Ακόμη και μικρότερα καταλύματα, επιλέγουν να συνεργαστούν με ανερχόμενα ταλέντα του χώρου της τέχνης, ιδιαίτερα αν είναι και ντόπιοι. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνουν και την αυθεντικότητα του καταλύματος, καθώς συνδυάζουν το destination marketing με το decoration του δικού τους ξενοδοχείου. Υπάρχουν φυσικά και μικρά ξενοδοχεία, τα οποία επιλέγουν να επενδύσουν σημαντικά στην τέχνη, καθώς αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα niche market το οποίο επιτρέπει την αύξηση των τιμών.

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Casa Malca στο Μεξικό. Αυτό το ξενοδοχείο 9 δωματίων έχει μία αξιοθαύμαστη φιλοσοφία καθώς έχει καταφέρει να ενώσει την πολυτέλεια, τη φύση και τη σύγχρονη τέχνη. Θα βρείτε σε αυτό έργα του urban Jean-Michel Basquiat καθώς και του μοναδικού Keith Haring.

casa malca, Τέχνη στα Ξενοδοχεία
Casa Malca, Μεξικό

 

Ποια τα οφέλη στο προσωπικό;

 

Louvre Piémont, Παρίσι

Το αισθητικό πλαίσιο ενός ξενοδοχείου έχει σημασία. Έρευνες έχουν τονίσει τη σημασία του πλαισίου αυτού σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον, ακόμα περισσότερο όταν το περιβάλλον αυτό συνδέεται με την παροχή υπηρεσιών (πηγή: Bitner, M. J. (1992) Servicescapes: The Impact of Physical Surroundings on Customers and Employees). Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα ελκυστικό περιβάλλον. Μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ίδια την υγεία (κι όμως!). Άλλη μελέτη, έχει δείξει ότι ένα χώρος εμπλουτισμένος με τέχνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα του προσωπικού έως και 15%. Το ποσοστό αυτό, μπορεί να αυξηθεί έως και 37%, αν το προσωπικό είχε συμμετοχή στην επιλογή των κομματιών που εκτίθενται (Knight και Haslam (2010)).

 

Επωνυμία και ταυτότητα

 

Φέρτε στο μυαλό σας ξενοδοχεία με τόσο δυνατά brand identities, που έχουν συνδεθεί με ολόκληρα χρώματα. Το Ritz-Carlton στο San Francisco έχει συνδεθεί με το μπλέ. Το θρυλικό the Plaza στη Νέα Υόρκη, έχει συνδεθεί με το ροζ. Ο λόγος για αυτές τις συνδέσεις, δεν είναι άλλος από τις σωστές επιλογές στα κομμάτια τέχνης, τα οποία αντανακλούν μικρά σημεία στη γενικότερη διακόσμηση, δημιουργώντας έτσι την απόλυτη αρμονία. Φυσικά τα ξενοδοχεία αυτά είναι πολύ συνηθισμένα σε ταινίες, διαφημίσεις, βίντεο κλιπ και για αυτό είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε: η αισθητική ακολούθησε την επιτυχία; Ή η επιτυχία, προήλθε εν μέρει λόγω της αισθητικής; Εμείς πάντως, πιστεύουμε το δεύτερο.

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι η τέχνη στα ξενοδοχεία, μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν, πόλος έλξης, λόγος αύξησης παραγωγικότητας. Μέσω της τοποθεσίας, της αρχιτεκτονικής, του φαγητού και της τέχνης, μπορεί μέχρι και το πιο μικρό ξενοδοχείο να δημιουργήσει την απόλυτη εμπειρία. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση της αυθεντικότητας που έχουν τα μικρά ή τα boutique ξενοδοχεία, μπορεί να ενδυναμωθεί από μία σωστή. Η αγορά τέχνης από ντόπιους καλλιτέχνες δεν είναι μόνο ένας τρόπος σύνδεσης με την κοινότητα, αλλά και ένας καινοτόμος τρόπος μετάδοσης του τι σημαίνει ένας ταξιδιωτικός προορισμός στους τουρίστες. Η τέχνη ζωντανεύει την τοπική και ιστορική κουλτούρα και ο ταξιδιώτης στη συνέχεια εμπνέεται και δένεται.

Palladion Hotel Τέχνη στα Ξενοδοχεία
Palladion Boutique Hotel, Άργος

 

Οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν μία μοναδική και αυθεντική εμπειρία όταν αποφασίζουν το μέρος των επόμενων ταξιδιών τους. Η προβολή τοπικών έργων τέχνης μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να βυθιστούν σε τοπικούς πολιτισμούς, ακριβώς στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σας.

Gladstone Hotel, Τορόντο

 

Ξεκινήστε λοιπόν την έρευνα και εμπλουτίστε τον χώρο σας με πίνακες, χρώματα, φωτισμούς. Στο τέλος της ημέρας, η δημιουργία μίας πραγματικά φιλόξενης εμπειρίας είναι πραγματικά τέχνη από μόνη της!

 

Related Post

Recent Posts

7 Προβλέψεις για το Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ 2022

Έχουμε υψηλά πρότυπα που ορίζουν την προσέγγισή μας. Βασιζόμαστε στην ποιότητα, στην εύρωστη διαχείριση σφαλμάτων, στις εγγυήσεις και στην ανοικτή επικοινωνία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να δουλεύουμε εστιάζοντας στην ποιότητα, με βάση το ενδιαφέρον των πελατών μας.

Διαλέξτε τη γλώσσα σας: English  / Greek

Follow Us

Contact Us

Email: sales(at)abouthotelier.com
Phone 1: (+30) 210 2202141
Phone 2: (+30) 210 3000920
Phone 3: (+30) 27510.25632

Copyright © All Data |  Powered by Abouthotelier

ΕΣΠΑ