Τα Dοs και τα Don’ts στην ανάπτυξη του website του ξενοδοχείου σας - AboutHotelier

Αν και οι απευθείας κρατήσεις των ταξιδιωτών μέσω των ιστοσελίδων των καταλυμάτων παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική τάση, τα OTAs συνεχίζουν να κατέχουν σημαντικό προβάδισμα. Για τον λόγο αυτό, οι ξενοδόχοι πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση των δικών τους καναλιών πώλησης, που δεν είναι άλλα από τα websites τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Statista, μέχρι το 2027 υπολογίζεται ότι το 74% των συνολικών εσόδων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα προέρχεται από online πηγές όπως τα OTAs, τα metasearch κανάλια αλλά και οι ιστοσελίδες των καταλυμάτων. Όπως επιβεβαιώθηκε και από έρευνα της HOTREC, αν και οι περισσότεροι ξενοδόχοι νιώθουν πίεση από τους κανονισμούς των OTAs και τις υψηλές τους προμήθειες, θεωρούν πως το βέλτιστο είναι να επενδύσουν αποκλειστικά σε αυτά. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα επικερδής για τα καταλύματα. Αντιθέτως, κάθε ξενοδόχος πρέπει να στοχεύει στην αύξηση των απευθείας κρατήσεών του, και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός σύγχρονου website. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να έχει μια ξενοδοχειακή ιστοσελίδα, προκειμένου να οδηγήσει τον επισκέπτη σε απευθείας κράτηση.

DO: Responsive Design

Σίγουρα, όταν κάποιος αναζητά συμβουλές για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια μοντέρνα ιστοσελίδα, παντού συναντάει τον όρο “responsive design” ή αλλιώς στα Ελληνικά,“δυναμικός σχεδιασμός”. Κάθε website, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο δυναμικά έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις διαστάσεις όλων των οθονών που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας επισκέπτης του (π.χ. οθόνη κινητού, tablet ή υπολογιστή). Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει εγγύηση ότι όλοι οι χρήστες θα λάβουν τις ίδιες πληροφορίες και θα έχουν παρόμοια εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα.

DON’T: Αργή Φόρτωση

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι μια πραγματικότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Επομένως, κανένας δεν θα σπαταλήσει παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα για να περιμένει να φορτώσει η σελίδα ενός website. Η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι, λοιπόν, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβει κάποιος υπ’ όψιν κατά τη διαδικασία δημιουργίας της.

DO: Ποικιλία οπτικού περιεχομένου

Όσον αφορά στον σχεδιασμό και το περιεχόμενο ενός ξενοδοχειακού website, τα μοντέρνα γραφιστικά και οι σωστές φωτογραφίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση του ταξιδιώτη να το εξερευνήσει περαιτέρω. Επιπλέον, οι φωτογραφίες κάθε καταλύματος πρέπει να προβάλουν τόσο τα δυνατά του χαρακτηριστικά, όσο και τις εμπειρίες που θα ζήσει ο ταξιδιώτης στο κατάλυμα, ενώ πλέον είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και η χρήση βίντεο.

DON’T: Μη εφαρμογή SEO πρακτικών

Αν και, όπως αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, η ιστοσελίδα του καταλύματος πρέπει να έχει ανεπτυγμένο οπτικό περιεχόμενο, τα κείμενά της είναι επίσης σημαντικό να είναι γραμμένα χωρίς συντακτικά και ορθογραφικά λάθη, να είναι εύκολα κατανοητά από τον μέσο ταξιδιώτη και φυσικά, να ακολουθούν όλους τους κανόνες του SEO. Εν συντομία, πρέπει τόσο μέσα στα κείμενα όσο και στους τίτλους κάθε σελίδας (meta-titles) αλλά ακόμα και στις φωτογραφίες της ιστοσελίδας, να υπάρχουν οι σωστές λέξεις-κλειδιά προκειμένου να το website να έχει καλή οργανική τοποθέτηση στις μηχανές αναζήτησης. Πετυχημένη εφαρμογή του SEO σημαίνει ότι η ιστοσελίδα θα εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα όταν ο ταξιδιώτης ψάχνει το όνομα του ξενοδοχείου ή ακόμα και όταν κάνει πιο γενικές αναζητήσεις όπως “ξενοδοχεία στη Χ περιοχή” ή “ξενοδοχεία με το Χ χαρακτηριστικό”.

DO: Σύγχρονη μηχανή κρατήσεων

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, βασικός στόχος της ιστοσελίδας ενός καταλύματος είναι να συμβάλει στην αύξηση των απευθείας κρατήσεών του. Καθώς η μέθοδος των contact forms και της επικοινωνίας μέσω e-mails δεν είναι πλέον πρακτική, η ύπαρξη μιας μοντέρνας και λειτουργικής μηχανής κρατήσεων είναι αναγκαία. Η μηχανή κρατήσεων που θα επιλέξει ο ξενοδόχος πρέπει να του δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζει πολλαπλούς τιμοκαταλόγους, να διαχειρίζεται τις κρατήσεις του από ένα user-friendly backend, αλλά και να μπορεί να βάζει εύκολα εκπτώσεις και ειδικές προσφορές για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών ή για κρατήσεις που τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, ο πελάτης πρέπει να μπορεί να κάνει εύκολα την κράτησή του, βλέποντας αναλυτικές πληροφορίες για κάθε room type και φυσικά, να πληρώνει online με ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης ή αλλαγής της κράτησης.

DON’T: Μεγάλος αριθμός banners

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ύπαρξη κάποιον προωθητικών banners σε επιλεγμένες σελίδες της ιστοσελίδας μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων ενός ξενοδοχείου. Ειδικά τα λεγόμενα price-check widgets, τα οποία συγκρίνουν τις τιμές των online καναλιών πώλησης με τις τιμές της μηχανής κρατήσεων του καταλύματος, είναι παραπάνω από επιθυμητά στην αρχική σελίδα μιας ιστοσελίδας. Ωστόσο, η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών banners δεν προτείνεται καθώς καθιστά το website λιγότερο user-friendly, αφού ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να φτάσει στη βασική πληροφορία που θέλει να δει ή να διαβάσει. Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοποθέτηση μη συμβατών με τη σελίδα banners επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσής της.

Επίλογος

Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν τις βασικότερες πληροφορίες που πρέπει να έχει ένας ξενοδόχος πριν την κατασκευή ή ανακατασκευή της ιστοσελίδας του. Υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που καθιστούν αποτελεσματική και εύχρηστη μια ιστοσελίδα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, η ομάδα μας είναι πάντα διαθέσιμη να τους μοιραστεί μαζί σας με ένα μήνυμα στο sales@abouthotelier.com.

Related Post

Recent Posts

Έχουμε υψηλά πρότυπα που ορίζουν την προσέγγισή μας. Βασιζόμαστε στην ποιότητα, στην εύρωστη διαχείριση σφαλμάτων, στις εγγυήσεις και στην ανοικτή επικοινωνία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να δουλεύουμε εστιάζοντας στην ποιότητα, με βάση το ενδιαφέρον των πελατών μας.

Διαλέξτε τη γλώσσα σας: English  / Greek

Copyright © All Data |  Powered by Abouthotelier

ΕΣΠΑ