Sustainable Hotel Management: Γιατί η βιώσιμη διαχείριση ξενοδοχείων είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας το 2021

Γιατί το sustainable Hotel Management είναι η νέα τάση στον κλάδο της φιλοξενίας;

Η πανδημία του COVID-19 δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο τα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού, αλλά ανέδειξε παράλληλα τις ανάγκες και τις νέες, σημαντικές ευκαιρίες που οι ξενοδόχοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν. Η πανδημία προέβαλε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων πρακτικών με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, πρακτικών που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα και το μέλλον των ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Το sustainable hotel management δεν προέκυψε μόνο από τις απαιτήσεις των νεότερων κυρίως ταξιδιωτών για ηθικές επιχειρήσεις, αλλά είναι αποτέλεσμα της επιτακτικής ανάγκης για καλύτερη, συνολική, βιώσιμη διαχείριση ξενοδοχείων και εσόδων. Οι ξενοδόχοι σήμερα καλούνται να συνδυάσουν το μακροπρόθεσμο όραμά τους με βραχυπρόθεσμα οφέλη. Στην μετά – COVID εποχή το sustainable hotel management είναι και ανάγκη και ευκαιρία, καθώς ο τουρισμός δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του sustainable hotel management;

Η βιώσιμη διαχείριση του ξενοδοχείου είναι σίγουρα απαραίτητη για την εξοικονόμηση πόρων και την μείωση των εξόδων.  Ωστόσο, έχει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν “ηθικά” ξενοδοχεία. Έρευνα της Booking.com για το 2018 αποκαλύπτει ότι το 54% των ταξιδιωτών επιλέγουν βιώσιμα ταξίδια ενώ, αντίστοιχη έρευνα για το 2019 δείχνει ότι το 70% των ταξιδιωτών θα ήταν πιο πιθανό να κάνουν κράτηση σε κατάλυμα που γνωρίζουν ότι εφαρμόζει πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Οι έρευνες δείχνουν στροφή προς τον βιώσιμο τουρισμό. Οι οργανισμοί που αποδεικνύουν την δέσμευσή τους στις πράσινες πρακτικές βελτιώνουν την εικόνα της επωνυμίας τους και προσελκύουν περισσότερους τουρίστες. Ταυτόχρονα, τα “πράσινα” ξενοδοχεία είναι πιο ελκυστικά για τους δυναμικούς, νέους εργαζόμενους που αναζητούν εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες τους. Το sustainable hotel management είναι αδιαμφισβήτητα το νέο και μελλοντικό trend στην διαχείριση ξενοδοχείων.

 

Ποια είναι τα trends για το 2021 και πώς μπορεί να εφαρμοστεί η βιώσιμη διαχείριση ξενοδοχείων;

To μεγαλύτερο trend είναι η ίδια η βιώσιμη διαχείριση ξενοδοχείων και κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό. Έτσι, ακόμα κι αν ένα ξενοδοχείο δεν έχει λάβει πράσινη πιστοποίηση, μπορεί να ακολουθήσει πράσινες πρακτικές, ακόμα και να κάνει χρήση ενός hotel management software για να αγκαλιάσει την βιωσιμότητα και να προχωρήσει σε ορθότερη διαχείριση πόρων. 

 

Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες τάσεις για το 2021 και τους τρόπους που οι ξενοδόχοι μπορούν να εισάγουν άμεσα την εταιρική κοινωνική ευθύνη στην ξενοδοχειακή τους επιχείρηση, να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδά τους, αλλά και την φήμη τους.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, γι αυτό και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα μείωσης των λειτουργικών εξόδων.  Ο περιορισμός της κατανάλωσης είναι αναγκαίος και απαιτεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική που θα επικεντρώνεται στην βελτίωση των συνηθειών των επισκεπτών, αλλά, και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του ίδιου του ξενοδοχείου.

 

Ως εκ τούτου, οι ξενοδόχοι μπορούν να ενημερώνουν τους επισκέπτες για το πως μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, μπορούν να αναβαθμίσουν τα συστήματα του ξενοδοχείου, δηλαδή να κάνουν χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης και αισθητήρων για την ρύθμιση του φωτισμού, της θέρμανσης και του κλιματισμού. Το σημαντικότερο είναι η δημιουργία αρχείου συντήρησης και ο καθημερινός έλεγχος της κατανάλωσης. Σίγουρα, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

 

Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Σήμερα, ενώ 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται, το ⅓ την παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται.  Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ξενοδόχων είναι η διαχείριση των τροφίμων και των αποβλήτων τους, πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί με ορθή διαχείριση, αποθήκευση και σωστό υπολογισμό των αναγκών.

 

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι ξενοδόχοι επιλέγουν πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και να μειώνοντας το κόστος. Επίσης, σε συνεργασία με τους δήμους διαθέτουν τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τέλος, μία σημαντικότατη πρωτοβουλία είναι ο ακριβής υπολογισμός των αναγκών, ο επανασχεδιασμός του μενού και η εκπαίδευση των επισκεπτών για να προτιμούν μικρότερες μερίδες. Το φαγητό έχει κοινωνική σημασία, γι αυτό πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. 

 

Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού

Η κατανάλωση νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εξόδων στα περισσότερα ξενοδοχεία. Έτσι, η εξοικονόμηση δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα ηθικής, αλλά, και μείωσης των εξόδων, ενώ μπορεί να επιτευχθεί με ενέργειες τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων όσο και από την πλευρά των πελατών.

 

Οι ξενοδόχοι μπορούν να ενημερώσουν τους επισκέπτες για την αξία του νερού και να τους ενθαρρύνουν να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση του και την χρήση πετσετών. Η δημιουργία και η εκτέλεση ενός ενημερωμένου σχεδίου διαχείρισης νερού, η χρήση προϊόντων μείωσης ροής σε βρύσες και ντουζιέρες, αλλά, και η κατάρτιση των εργαζομένων μπορεί να ελαχιστοποιήσει εύκολα την χρήση του νερού, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα.

 

 

Εφαρμογή της βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Η ενσωμάτωση της βιώσιμης αρχιτεκτονικής στα ξενοδοχεία είναι κομβικής σημασίας. Ακόμα και αν ένα ξενοδοχείο έχει χτιστεί με βάση παλαιότερα πρότυπα, μπορεί να κάνει σταθερά βήματα προς την βιωσιμότητα επικεντρώνοντας τις προσπαθειες και τις αλλαγές στην εσωτερική διακόσμηση.

 

Τα ξενοδοχεία μπορούν να επιπλωθούν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες. Αν είναι ξύλινα, τότε το ξύλο θα πρέπει προέρχεται από βιώσιμη δασοκομία και να μην περιέχει επικίνδυνες ουσίες. Μια επίσης έξυπνη λύση είναι η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτές είναι κάποιες από τις τελευταίες τάσεις οικολογικού σχεδιασμού, ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι θα δούμε όλο και πιο καινοτόμες ιδέες τα επόμενα χρόνια.

 

Εξοικονόμηση χαρτιού

Ακόμα και σήμερα με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα ξενοδοχεία κάνουν εντυπωσιακή χρήση χαρτιού για τις καθημερινές τους λειτουργίες. Έντυπες αποδείξεις, κάρτες εγγραφής και τα τιμολόγια είναι οι κύριοι “παραβάτες”, οι οποίοι δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για το περιβάλλον, αλλά δυσκολεύουν και την διαχείριση του ξενοδοχείου.  Η ψηφιοποίηση και τα hotel management software που συνδέουν front office και back office είναι η στρατηγική απάντηση στην κατανάλωση χαρτιού. 

 

Με ένα hotel management software όπως το RoomΡack Cloud PMS, οι ξενοδόχοι οργανώνουν και διαχειρίζονται συνολικά τα δεδομένα τους. Κρατήσεις, ΟΤΑς, ενημέρωση εφορίας, task management, housekeeping management, ηλεκτρονική τιμολόγηση και βιβλία, συγκεντρώνονται όλα σε μία πλατφόρμα για αποτελεσματικότερη διαχείριση που μειώνει την ανάγκη της επιχείρησης για χαρτικά είδη. Η ψηφιοποίηση και ο έλεγχος αποδεικνύουν ότι η βιωσιμότητα είναι μια επικερδής κίνηση για την ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Sustainable Hotel Management: Γιατί η βιώσιμη διαχείριση ξενοδοχείων είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας το 2021

Είναι το sustainable hotel management το μέλλον της φιλοξενίας;

H βιώσιμη διαχείριση ξενοδοχείων είναι αδιαμφισβήτητα το μέλλον. Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν πως οι τουρίστες αναζητούν πράσινα ξενοδοχεία και μέσα από τις στρατηγικές προστασίας του περιβάλλοντος και την σωστή προώθηση των οικολογικών ενεργειών, οι ξενοδόχοι αυξάνουν και χτίζουν τη φήμη τους. Ταυτόχρονα με τα νέα τεχνολογικά συστήματα και τα hotel management software προσεγγίζουν ολιστικά την επιχείρησή τους, αυτοματοποιούν τις διαδικασίες και μειώνουν τα κόστη.

 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος, μέσα από το sustainable hotel management έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, αφού όχι μόνο συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη, αλλά αποκτά καλύτερο έλεγχο των μονάδων και των εξόδων. Η αυξανόμενη σημασία της βιωσιμότητας στην φιλοξενία είναι προφανής και τα σημερινά ξενοδοχεία χρειάζονται ηγέτες που να μπορούν να ενισχύσουν την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, να οικοδομήσουν κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης και να την χρησιμοποιήσουν ως μοχλό του marketing. Το κλειδί της επιτυχίας πλέον βρίσκεται στον βιώσιμο τουρισμό.

Related Post

Recent Posts

7 Προβλέψεις για το Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ 2022

Έχουμε υψηλά πρότυπα που ορίζουν την προσέγγισή μας. Βασιζόμαστε στην ποιότητα, στην εύρωστη διαχείριση σφαλμάτων, στις εγγυήσεις και στην ανοικτή επικοινωνία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να δουλεύουμε εστιάζοντας στην ποιότητα, με βάση το ενδιαφέρον των πελατών μας.

Διαλέξτε τη γλώσσα σας: English  / Greek

Follow Us

Contact Us

Email: sales(at)abouthotelier.com
Phone 1: (+30) 210 2202141
Phone 2: (+30) 210 3000920
Phone 3: (+30) 27510.25632

Copyright © All Data |  Powered by Abouthotelier

ΕΣΠΑ